Acidul hialuronic este o substanță care se găsește în derm 15-20 g adică o treime din cantitatea totală din orgamism, în epiderm cartilagii, în copul vitros al ochilor, în lichidul synovial dar și în plămâni rinichi și mușchi.
El are roluri importante în volumizarea fluidelor, în lubrificare, are roluri de reglare în motilitatea celulară, proliferarea celulară, dezvoltarea embriologică și inflamație. Este sintetizat în mod natural în pielea mamiferelor și sinteza lui poate fi afectată de factori variați.
Are aplicații medicale diverse datorită efectelor de regenerare și reparare tisulară, efectelor protectoare și antiinflamatoare împotriva distrugerilor oxidative produse de radicalii liberi.
Cum acționează AH?
- Mecanostimularea fibroblaștilor
- Activarea receptorilor fibroblaștilor
- Sinteza de elastină și colagen
- Creșterea nivelului de hidratare datorită retenției de apă
Indicațiile AH în ginecologia funcțională
- Tratamentul uscăciunii vaginale;
- Tratamentul cicatricilor dureroase;
- Sindromul laxității vaginale;
- Tratamentul vestibulitei vulvare;
- Augmentarea reginii “G”;
- Lifting perineal.
Indicațiile AH în ginecologia estetică
- atrofia labiilor majore și perineului;
- asimetria labial;
- scăderea volumului și tonusului;
- amplificarea plăcerii sexual și creșterea libidoului.
Terapia cu AH se poate folosi cu success în combinație cu alte proceduri cum ar fi procedurile de rejuvenare vaginală și vulvară cu laser sau radiofrecvență, injectarea de toxină botulinică. Asocierea acestor terapii este frecvent utilizată și duce la apariția unor rezultate mai rapide și de lungă durată.
De asemenea, se poate folosi în combinație cu tratamente chirurgicale cum ar fi labioplastia, vaginoplastia, colpoperineoplastia pentru grăbirea vindecării leziunilor.
Reacțiile adverse sunt de obicei minime și constau eventual în edemațiere sau învinețire, înroșirea și durerea la locul injectării. Reacțiile adverse severe, care pun viață în pericol sunt extreme de rare.
Reacțiile alergice sunt rare și constau în apariția erupțiilor cutanate sau local în apariția granuloamelor.
Contraindicații
- Infecții genitale și anomalii de PAP test;
- Infecție herpes activă;
- Neoplazii;
- Diabet zaharat necontrolat;
- Sarcina și alăptarea;
- Boli sistemice de coagulare;
- Boli autoimune;
- Alergie la acidul hialuronic sau atidivi;
- Tratamente imunosupresoare.
DE REȚINUT: înainte de orice procedură vulvo-vaginală- fie că implică injectări de PRP, acid hialuronic, toxină botulinică, terapii laser sau LED sau radiofrecvență, fiecare pacientă trebuie să aibă analize ginecologice pentru depistarea infecțiilor, care să fie recente, examen PAP și ecografie transvaginală.