Veruci genitale sau condiloame

Veruci genitale sau condiloame

Ce reprezinta?

Vegetațiile veneriene se mai numesc veruci genitale sau condiloame și reprezintă o infecție cu transmitere sexuală care determină apariția de numeroase formațiuni/ excrescențe de culoarea pielii – rozalii la nivelul zonelor genitale (labii, introitus vaginal, penian, peri-anal, coapse regiune internă).

Afectează atât femeile, cât și bărbații.

 

Cauze?

Cauza condiloamelor este reprezentată de infecția cu virusul HPV (human papillomavirus). Există peste 100 de tulpini HPV care pot declanșa manifestări diferite, tulpinile 6 și 11 fiind responsabile de apariția condiloamelor. Virusul HPV se transmite prin contact direct (piele-pe-piele, mână-zonă genitală) și contact sexual (oral, anal, vaginal), dobândirea infecției nefiind posibilă în alte circumstanțe (contact cu capacul toaletei, mers la piscină, etc). De la contactul sexual infectant, leziunile pot apărea în decurs de săptămâni-ani.

Există numeroase modalități terapeutice de a trata verucile genitale: tratamente topice (preparate care se aplică la nivelul zonelor afectate) sau metode fizice (electrocauterizare, crioterapie, fotovaporizare laser). Dacă metodele topice necesită aplicări repetitive până la dispariția verucilor, procedurile fizice sunt mai rapide, o mare parte putând fi efectuate și gravidelor. Dintre acestea, electrocauterizarea și fotovaporizarea laser CO2 pot fi efectuate în cadrul clinicii Dermabeauty, cu anestezie locală pentru prevenția durerii.

articole similare