Dermatita atopica

Dermatita Atopica: cauze si tratament

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cronică, pruriginoasă a pielii, care apare cel mai frecvent la copii, dar poate afecta și adulții. În cele mai multe  cazuri, debutează înainte de varsta de 5 ani și se ameliorează odată cu trecerea timpului.

 

Din ce cauza apare dermatita atopica?

Deși avem tendința să căutăm o cauză clară, o alergie concretă care declanșează această erupție supărătoare, identificarea cauzei este deseori o iluzie.

Sunt implicați multipli factori de risc, precum istoricul familial de atopie, alterarea microbiomului cutanat și a funcției de barieră a pielii sau expunerea la o serie de factori de mediu cum ar fi anotimpul rece, poluarea sau duritatea crescută a apei.

 

Cum se manifesta?

  • Indiferent de vârsta de debut, dermatita atopică are ca elemente comune pielea uscată și pruritul intens, dar aspectul clinic variază în functie de vârstă sau severitate.
  • Dacă vorbim despre un copil cu vârsta sub 2-3 ani, leziunile de tip eczemă, cu zone delimitate de piele eritematoasă, cu scuame și fisuri se regăsesc mai ales la nivelul feței, pe obraji, frunte sau scalp, dar pot apărea și pe restul corpului, respectând de obicei zona scutecului.
  • Dermatita atopică a copilului, cu debut dupa vârsta de 2-3 ani sau continuând forma anterioară, se manifestă cel mai adesea prin zone de tegument îngroșat, cu leziuni de grataj sau scuame, cruste și eroziuni dispuse la nivelul zonelor de flexie, mai ales la plica cotului sau în spatele genunchilor, dar și pe gât, pleoape sau în jurul gurii.
  • Deși în majoritatea cazurilor, afecțiunea se remite înainte de adolescență, uneori poate persista și la vârsta adultă, sub forma unui tegument uscat generalizat și leziuni de tip eczemă pe fața dorsală a mâinilor, gât sau chiar față.

 

Cum afli daca ai dermatita atopica?

Diagnosticul acestei afecțiuni este unul clinic, în cadrul unui consult dermatologic, investigațiile suplimentare, deși frecvent solicitate de pacienți, fiind de cele mai multe ori irelevante. (Dr. Mihaela Zaharia)

articole similare