Foliculita

Foliculita

CE ESTE FOLICULITA?

Foliculita reprezintă inflamația foliculului pilos, la nivel superficial sau profund.

Cauza poate să fie infecțioasă sau non-infecțioasă. O serie de bacterii, fungi sau paraziți îi pot determina apariția, dar cel mai des este vorba despre Stafilococul auriu.

 

CUM SE MANIFESTĂ?

Clasic, leziunile de foliculită superificială sunt reprezentate de mici pustule centrate de un fir de păr și papule inflamate, adică mici umflături eritematoase, uneori pruriginoase, distribuite pe zonele unde există fire de păr. În plus, în urma raderii sau smulgerii firelor de păr, acestea pot crește sub piele, provocând prurit și un aspect inestetic.

Apariția foliculitei poate fi favorizată de anumiți factori precum transpirația sau căldura excesivă, îmbrăcămintea foarte strâmtă, din materiale sintetice, raderea sau smulgerea firelor de păr, prin utilizarea benzilor de ceară sau a aparatelor electrice.

 

CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ?

De cele mai multe ori, aspectul clinic al leziunilor și istoricul medical sunt suficiente pentru diagnostic, dar în unele situații medicul poate solicita și examinarea lichidului dintr-o leziune, pentru a stabili cauza.

 

CUM SE TRATEAZĂ?

În primul rând, ne dorim să prevenim apariția leziunilor de foliculită, evitând pe cât posibil factorii declanșatori, astfel că se recomandă:

  • purtarea unor haine lejere, din materiale naturale;
  • evitarea cremelor ocluzive, a uleiurilor de corp;
  • menținerea igienei aparatelor de ras, care nu trebuie folosite în comun cu nicio altă persoană;
  • raderea firelor de păr în direcția creșterii lor;
  • duș după antrenamentele sportive;
  • utilizare unor geluri de spălare care conțin substanțe active precum peroxid de benzoil sau acid salicilic.

Tratamentul, atunci când vorbim despre o cauză microbiană, este tințit și utilizează cel mai frecvent antibiotice topice, dar și antifungice sau antiparazitare în funcție de cauza identificată.

Gold standard-ul în tratamentul foliculitei rămâne însă epilarea definitivă, care presupune îndepărtarea cauzei ”de la rădăcină”- cu ajutorul unei lungimi de undă bine stabilite, va fi țintită melanina din rădăcina firului de păr, distrusă în acest fel printr-un proces de fototermoliză. (Dr. Mihaela Zaharia)

articole similare