Ce este microneedling medical cu Dermapen?
Microneedling medical cu Dermapen (dispozitiv) reprezintă o procedură specializată, concepută pentru a declanșa răspunsul natural de vindecare a pielii, prin inducerea de microtraumă, într-un mod controlat. Utilizând avansatul aparat Dermapen 4, echipat cu ace sterile, această tehnică generează multiple canale de perforare cutanată per secundă. Dispozitivul este acționat de o funcție vibratorie automată, pătrunzând stratul superficial al pielii la o adâncime specifică, creând mii de perforații controlate în epiderm și în stratul superior al dermului.
Aceste perforații controlate stimulează răspunsul natural de vindecare a pielii, determinând o creștere a formării de colagen și elastină. Acest proces duce la îmbunătățirea structurii generale a pielii, a texturii și luminozității. Microneedling-ul medical cu Dermapen este cunoscut pentru contribuția sa la uniformizarea, tonifierea și ameliorarea diferitelor probleme specifice ale pielii, precum și pentru îmbunătățirea cicatricilor, acneei și ridurilor.
În plus, în urma tratamentului cu Dermapen se îmbunătățește și aportului sanguin, iar prin micile canalele create în mod controlat se pot furniza nutrienți sau substanțe active către straturile profunde ale pielii. Microneedling-ul poate fi combinat cu alte intervenții dermato-estetice, în vederea optimizării rezultatelor în cadrul unor planuri personalizate, elaborate de către medicul dermatolog.
Care sunt beneficiile tratamentului de microneedling cu Dermapen?
Procedura de microneedling cu Dermapen a devenit din ce în ce mai populară datorită gamei sale variate de beneficii, oferind rejuvenare și îmbunătățire a aspectului general al pielii, cu un disconfort și timp de recuperare minim. Este o procedură versatilă, care poate fi personalizată pentru a satisface nevoile individuale ale fiecărui pacient. Beneficiile tratamentului de microneedling cu Dermapen includ:
- Îmbunătățirea calității și texturii pielii: Procedura, care durează aproximativ o oră, induce sângerare punctiformă, promovând îmbunătățirea imediată a texturii pielii. Microneedlingul cu Dermapen stimulează remodelarea colagenului existent, promovează formarea de colagen nou și îmbunătățește vascularizația pielii, rezultând un ten mai uniform și mai luminos.
- Reducerea cicatricilor: Procedura de microneedling abordează eficient cicatricile determinate de acnee, prin ruperea zonelor de fibroză existente sub piele. Procedura este benefică în special pentru cicatrici atât ușoare, cât și mai profunde, cu rezultate vizibile adesea observate după doar câteva ședințe.
- Reducerea aspectului porilor dilatați și punctelor negre: Trauma controlată și stimularea cu ace determinată de Dermapen ajută la reducerea porilor și al comedoanelor în timpul procedurii, ducând la o scădere vizibilă a volumului acestora, în special la nivelul nasului.
- Adjuvant în tratamentul acneei: Microneedling-ul cu Dermapen nu numai că abordează cicatricile post-acneice, dar contribuie și la tratamentul și prevenția acneei, în multiple cazuri procedura fiind potrivită chiar și în timpul perioadelor active de erupții cutanate. Impactul său asupra producției de sebum și utilizarea concomitentă a unor substanțe active specifice poate juca un rol important în controlul acneei.
- Exfolierea pielii: Microneedling-ul induce traumă mecanică a epidermului, rezultând procesul de exfoliere, 2contribuind la îndepărtarea stratului epidermic superior, ce promovează o piele cu aspect întinerit și luminos.
- Efecte anti-îmbătrânire: Microleziunile provocate de acele dispozitivului Dermapen determină eliberarea factorilor de creștere, stimulând producția de colagen și elastină, rezultatul fiind reducerea liniilor fine și a ridurilor. Procedura stimulează, de asemenea, formarea de noi vase de sânge, promovând tonifierea pielii și un aspect mai tânăr.
- Reducerea hiperpigmentării și obținerea unei nuanțe uniforme a pielii: Microneedling-ul cu Dermapen ajută la abordarea hiperpigmentării prin combinarea tratamentului cu substanțe active specifice depigmentării, precum vitamina C, astfel fiind mai eficient în echilibrarea nivelurilor de melanină și îmbunătățirea tonului general al pielii. Persoanele cu un fototip cutanat mai închis pot prefera microneedling-ul în locul terapiei cu laser, din cauza unor potențiale riscuri de hiperpigmentare asociate cu anumite tipuri de tratamente laser pe pielea de culoare mai închisă.
- Ameliorarea aspectului vergeturilor: Microneedling-ul este eficient în tratarea vergeturilor prin faptul că pătrunde la o adâncime controlată în piele, declanșând o reacție în aceleași straturi unde apar și vergeturile, în loc să trateze doar la suprafață.
- Stimularea creșterii părului la persoanele cu alopecie: Microneedling-ul cu Dermapen poate fi combinat cu diverse substanțe ce promovează creșterea părului sau cu tratamentul PRP (tratamentul cu plasmă proprie bogată în trombocite), astfel aducând un beneficiu important la acest grup de pacienți.
Cum funcționează tratamentul cu Dermapen?
Microneedling-ul cu Dermapen implică utilizarea unor microace pentru a crea mici perforații în stratul superior al pielii, ajungând până la derm. Aceste perforații induc o “traumă” controlată a pielii, determinând răspunsul natural al organismului de a genera mai mult colagen și elastină pentru vindecarea rănilor. Rezultatul este o textură și fermitate îmbunătățite, împreună cu o reducere a cicatricilor, dimensiunii porilor și liniilor fine. În plus, în urma tratamentului cu Dermapen se îmbunătățește și aportului sanguin, iar prin micile canalele create în mod controlat se pot furniza nutrienți sau substanțe active către straturile profunde ale pielii.
Procesul natural de vindecare a pielii se desfășoară în trei faze:
- Inflamație: Pielea perforată declanșează răspunsul sistemului imunitar pentru a dezinfecta rănile, elimina detritusurile celulare, stimula fluxul sanguin și genera țesut nou.
- Proliferare: Rana inițiază reconstrucția cu celule noi, tinere, un colagen temporar, elastină și o rețea proaspătă de vase de sânge.
- Remodelare: Colagenul produs în a doua fază este înlocuit cu un colagen mai robust, astfel determinând efectul de tonifiere și uniformizare a pielii.
Ce zone pot fi tratate cu Dermapen?
Toate zonele corpului, inclusiv fața, zona buzelor, zona ochilor, gâtul, pieptul, mâinile și scalpul, pot fi tratate cu precizie deosebită. De asemenea, zonele corpului ce prezintă vergeturi pot fi abordate cu succes.
Cum decurge tratamentul de microneedling cu Dermapen?
În urma unei consultații cu un medic dermatolog vor fi stabilite țintele terapeutice. Medicul va determina frecvența optimă, adâncimea eficientă și numărul de tratamente necesare cu Dermapen. Device-ul Dermapen 4 se remarcă prin confortul crescut în timpul procedurii de microneedling, aproape lipsită de durere.
De obicei, se aplică o cremă anestezică pe zona de tratament, aproximativ 15-30 minute înainte de procedură. Acest anestezic servește pentru a amorți pielea pentru procesul de microneedling, care durează aproximativ 30 de minute. În timpul procedurii, medicul folosește instrumentul Dermapen, ce este similar unui stilou cu ace mici și sterile, pentru a determina mici înțepături la nivelul pielii.
Aceste înțepături sunt atât de mici încât este puțin probabil să le observați după procedură. Medicul va glisa uniform instrumentul pe pielea dumneavoastră pentru a asigura o rejuvenare uniformă și completă, iar concomitent se vor aplica substanțe active din gama DP Dermaceuticals alese în funcție de necesitatea pacientului. La finalul tratamentului, medicul va aplica un tratament calmant urmat de crema de protecție solară.
Microneedling-ul cu Dermapen este apreciat pentru timpul minim de recuperare. Rutinele de îngrijire a pielii pot fi reluate la 24-48 de ore după tratament, iar majoritatea persoanelor se pot întoarce imediat la activitățile lor zilnice obișnuite după o ședință.
În ce constă pregătirea pentru Dermapen?
În pregătirea pentru procedură ar putea fi necesar să întrerupeți utilizarea anumitor medicamente care ar putea crește riscul de sângerare. Medicii dermatologii pot recomanda, de asemenea, evitarea aplicării agenților care ar putea crește sensibilitatea pielii înainte de procedură, precum evitarea utilizării de retinoizi topici și substanțe exfoliante. De asemenea, în funcție de caz, ar putea fi recomandată profilaxia antiherpetică.
Care este procesul de recuperare după microneedling?
În primele zile după procedură, este posibil să observați iritație și roșeață a pielii, ceea ce reprezintă o reacție naturală și normală la microleziunile determinate de ace în timpul tratamentului. Dacă vă simțiți confortabil, întoarcerea la activitățile obișnuite este în general fezabilă după procedură, dar este recomandat să permiteți pielii să se vindece înainte de a aplica machiaj.
Datorită sensibilității crescute la soare după microneedling, aplicarea de cremă de protecție solară este esențială. De obicei, medicii dermatologi recomandă așteptarea a cel puțin o săptămână înainte de expunerea pielii la soare sau folosirea de substanțe active puternice.
După microneedling, pielea dvs. trece printr-un proces de rejuvenare relativ rapid, iar rezultatele pot începe să fie vizibile în câteva săptămâni. Pentru a menține aceste rezultate, pot fi necesare mai multe sesiuni sau tratamente complementare, iar medicul va elabora un plan personalizat aliniat cu obiectivele dumneavoastră specifice.
Care este cea mai bună rutină de îngrijire a pielii după Dermapen?
În primele 24-48h după tratament este recomandat să evitați următoarele:
- Expunerea la soare, saună, solar
- Produsele de îngrijire a pielii care conțin acizi AHA/BHA și retinol
- Machiajul
- Transpirația
Pentru a ajuta procesul de vindecare după microneedling, luați în considerare:
- Menținerea hidratării pielii și folosirea cremelor reparatorii
- Aplicarea de substanțe antioxidante sau peptide, care stimulează producția de colagen.
Care sunt riscurile asociate procedurii de microneedling cu Dermapen?
În general, procedura de microneedling cu Dermapen este una aproape lipsită de orice risc, fiind efectuată de către medici specializați. Un efect secundar comun este iritația minoră a pielii imediat după procedură, manifestată sub forma eritemului, asemănător cu aspectul și senzația unei arsuri ușoare.
Pot apărea peteșii, mici pete roșii, maro sau mov, în special în jurul zonelor mai delicate cum ar fi ochii, ce vor dispărea în mod obișnuit în 2-3 zile. Unii pacienți pot experimenta mâncărime ușoară sau umflarea zonelor tratate, aspect ce poate fi ameliorat cu produse de îngrijire specifice.
Dr. Bianca Petrescu