CE ESTE ONICOMICOZA?
Onicomicoza, sau micoza unghiilor, reprezintă o infecție de natură fungică a unghiei. Micoza unghiei este o afecțiune destul de des întâlnită, care poate afecta până la 14% din populația generală. Aceste infecții pot implica atât unghiile de la mâini, cât și cele de la picioare, cu o frecvență mai mare la nivelul picioarelor. Pentru unii pacienți, onicomicoza poate fi considerată mai degrabă o preocupare cosmetică decât o problemă medicală, însă este esențial de subliniat faptul că această afecțiune poate cauza leziuni persistente ale unghiei, durere, disconfort social, emoțional și profesional, dar și extinderea infecției.
DIN CE CAUZĂ APARE?
Infecțiile fungice ale unghiei sunt cauzate de diverse tipuri de ciuperci prezente în mediu. Microfisurile la nivelul unghiei sau pielii înconjurătoare pot permite acestor germeni să pătrundă și să declanșeze o infecție. Afecțiunea este contagioasă și se răspândește în medii umede și calde, precum vestiarele sălilor de sport, spa-uri și piscine, astfel că sportivii și cei care vizitează saloane de manichiură, centre spa sau piscine fără igienă corespunzătoare sunt mai expuși la această afecțiune dermatologică. Există anumiți factori interni care cresc riscul dezvoltării onicomicozei, inclusiv vârsta înaintată, leziuni anterioare ale unghiei, diabetul zaharat, sistemul imunitar slăbit, afecțiuni vasculare, transpirația excesivă. Pacienții care se confruntă cu hiperhidroză (cauzată de glande sudoripare hiperactive) la nivelul tălpilor, prezintă un risc crescut de a dezvolta onicomicoză.
CUM SE MANIFESTĂ?
Majoritatea infecțiilor fungice ale unghiei nu sunt grave, dar pot provoca decolorarea, îngroșarea, fragilizarea sau crăparea unghiilor, uneori până la distrugerea completă a plăcii unghiale. Inițial, se manifestă ca o pată albă sau galben-maronie sub varful unghiei de la mâini sau de la picioare. Pe măsură ce infecția fungică avansează, unghia poate suferi modificări, iar ulterior se poate desprinde de patul unghial. Netratată, ciuperca se poate răspândi și la celelalte unghii.
CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ?
Diagnosticul se realizează clinic, în urma unui consult dermatologic, bazat pe observația aspectului leziunilor și localizării specifice. Este necesară o examinare fizică a tuturor unghiilor, iar în cazuri particulare pot fi efectuate investigații suplimentare, cum ar fi dermatoscopia, recoltarea de probe pentru examenul micologic, culturi fungice, examinare microscopică, pentru a exclude alte patologii unghiale asociate.
CUM SE TRATEAZĂ?
Infecțiile fungice ale unghiei reprezintă o problemă medicală obișnuită, dar cu o abordare corectă și preventivă, acestea pot fi gestionate eficient. Consultarea cu un medic specialist este esențială pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. Numerose alte afecțiuni ale unghiei pot prezenta simptome clinice similare cu cele ale onicomicozei, de aceea precizia diagnosticului este importantă pentru a exclude posibilitatea omiterii unor condiții maligne. Subliniem necesitatea unui tratament corespunzător, deoarece micoza unghiilor nu se vindecă spontan.
Tratamentul are ca obiectiv eliminarea agentului patogen și restabilirea sănătății și a aspectului normal al unghiei. Tratamentul local al onicomicozei presupune utilizarea de creme, loțiuni, geluri sau lacuri conținând ciclopirox, naftifină, clotrimazol, terbinafină sau tolnaftat, aplicate la nivelul unghiei și a zonei afectate. Această formă de tratament este recomandată în cazurile ușoare sau moderate și trebuie administrată pe o perioadă prelungită, fără întrerupere. Asocierea cu un preparat keratolitic pentru a subția lama unghială infectată, poate fi benefică, pentru a facilita pătrunderea tratamentului topic. De asemenea, în situațiile particulare, se poate asocia tratament antifungic oral sau se poate lua în considerare avulsia medicală a unghiei.
Dintre cele mai eficiente și rapide metode de eliminare a onicomicozei se menționează terapiile laser. Sunt disponibile terapii cu laser ND-YAG de 1064 nm, numărul de ședințe fiind stabilit în funcție de gravitatea bolii. Asocierea cu tratamente topice sau generale poate spori eficacitatea acestora. Se recomandă subțierea unghiei afectate înainte de începerea tratamentului laser. Terapia cu laser Nd:YAG în tratarea onicomicozei utilizează fototermoliza selectivă pentru a exploata diferențele de absorbție a energiei laser și conductivitate termică între infecția fungică și țesutul înconjurător. Ciuperca reacționează la absorbția energiei, transformând-o în căldură, având o sensibilitate la temperaturi peste 55 de grade Celsius. Prin absorbția energiei laserului, rezultată în timpul procesului de încălzire fototermică, se obțin efecte fungicide care distrug microorganismele responsabile de infecție, restabilind aspectul inițial al unghiei, contribuind la prevenirea recidivelor și dezvoltării de noi infecții fungice. Pacienții tolerează bine tratamentul, cu un grad minim sau absent de disconfort, de asemenea având beneficiul că nu are efecte adverse sau complicații. (Dr. Bianca Petrescu)